Hur fungerar lavinryggsäckar ?

Vad är en lavinryggsäck? Hur väljer du en och hur fungerar det? Nedan vi tittar på tekniken och påpekar viktiga saker att titta efter när man köper denna nyckelkomponent i back-country säkerhetsutrustning.

Hur fungerar en ”airbag” aka lavinryggsäck?
Lavinryggsäckar arbetar med en process som kallas omvänd segregation eller ”Brazilian Nut” effekt. Omvänd segregation är en lag i fysik där större partiklar arbetar sig upp till ytan och mindre partiklar arbetar sig till botten. Genom att bära och blåsa upp din airbag, skapar du en ännu större ”partikel” än vad du annars skulle ha varit. Om du skakar en låda full med sand och stenar, kommer stenarna att stiga till ytan och sanden kommer att arbeta sig neråt. Stenarna arbetar sig uppåt eftersom de har mer volym än sandkornen. Ibland tror vissa att airbagen hjälper dig ”flyta” genom samma princip som skulle göra att en airbag skulle flyta i vatten. Men denna princip är annorlunda: en airbag flyter i vatten för att du ökar volymen utan att öka massan. Detta koncept är lättare för de flesta människor att förstå, men det är inte det samma princip som tillämpas för lavinryggsäckar.

backpacks

Vad Kritiker säger
Med fantastisk överlevnadsstatistik och några uppmärksammade olyckor har lavinryggsäckar dramatiskt ökat i popularitet. Skeptiker säger att ryggsäckarna kommer att påverka ditt beslutsfattandet, och uppmuntra ett mer riskfyllt beteende. Men det är också vad folk sa om lavinsändare när de först dök upp och nu är de standard back-country utrustning. En airbag ersäter inte en sändare och du ska ha båda om du är en seriös offpist åkare.

Köpråd

Om du ska köpa en ryggsäck ska du vara ärlig med hur du ska använda den. Är det mest liftburen offpist? Eller går du på tur? I flera dagar? Svaret på de frågorna ger dig ledtrådar om vad du ska köpa för ryggsäck. Åker du mest luftburen offpist kan en rygga på 15-30 L passa bra. Se till att den har ett bra bärsystem eftersom du kanske ska gå en bit med skidorna på ryggen. Du packar lätt med kanske en extra tröja / jacka och något att äta.

Går du mer på tur så är en lite större ryggsäck att föredra mellan 20-40 L. Då kan du få plats med lite mer packning som kan behövas om du använder skins och kanske har med dig rep och liknande. Går du flerdagars tur är det mellan 30-40 L som gäller. Men tänk på att vikten gör att du får trötta ben som gör att åkningen inte blir lika kul så försök hålla nere vikten mer än vanligt på grejerna du har med dig.

Kolla också in vårt test av lavinsändare och vår köpguide av lavinsändare samt inte minst vår bäst i test artikel om lavinryggsäckar.