Lavinsändare och Recco

Det är viktigt att skilja på lavinsändare och Recco reflektorer. En lavinsändare bär man på sig och gör att dina skidkamrater kan hitta dig om du blir begravd i en lavin. En recco reflektor sitter oftast i dina kläder och innebär att de som jobbar i ett skidsystem kan hitta dig. Bäst skyddad är man med båda sakerna men om du åker offpist ska du ha en lavinsändare. Läs mer om hur man väljer lavinsändare och vår köpguide om lavinsändare. Här nedan kan du läsa mer om Recco systemet.recco-reflektor

Ett tvådelat system

RECCO® Rescue System är tvådelad teknik. Skidorter och bergsräddningsgrupper bär RECCO®-detektorer, som skickar ut en söksignal. RECCO®-reflektorer bärs av skidåkare, freeriders och andra personer som gillar att vara i bergen, studsar tillbaka en riktningssignal som riktar räddaren direkt till reflektorn. Till skillnad från annan teknik kan flera RECCO®-reflektorer på en person förbättra upptäckten. Recco detektorer bärs dock bara att speciellt utbildad personal.

Avancerad radarteknik

RECCO® Rescue System är sofistikerad radarteknik, men för slutanvändaren är den lätt att använda. Organiserade räddningsteam kan använda den lätta handhållna detektorn på marken eller från en helikopter, vilket möjliggör snabb sökning av stora eller farliga områden. Skidåkare och åkare är utrustade med RECCO®-reflektorer som inte behöver  uppmärksamhet eller underhåll /ansträngning. Det enda kravet är att skidåkare och åkare gör bra beslut för att undvika laviner och andra faror.

En andra chans

RECCO®-reflektorer förhindrar inte laviner, och de garanterar inte heller att en begravd eller förlorad person överlever. Reflektorer är inte heller en ersättning för en lavinsändare. Men när någon behöver mer hjälp än vad deras vänner kan ge, ger RECCO®-reflektorer ytterligare en chans.