Test: Vi testar lavinspadar!

Även om en lavinspade är en ganska enkel del av utrustningen, är det varje år små förbättringar gjorda på spadarna. De blir starkare, lättare och enklare att montera och ta isär. Den här artikeln kommer att ta en titt på några av de bästa lavinspadar som för närvarande finns på marknaden. Om du letar efter andra snöskyddsutrustning kan du kolla in våra artiklar om de bästa sonderna 2018, de bästa ryggsäckarna 2018, och den bästa lavinsändaren (kanske någonsin) 2018.

Hur man väljer en lavinspade

I grund och botten är en lavinspade bara det: en spade. Men med ett avtagbart (och ofta utdragbart) handtag, är en spade som lätt passar in i en ryggsäck för offpiste skidåkning. Även om det är ett enkelt redskap, är det viktigt för säkerheten och ofta en underskattad detalj. Framför allt vill du ha en spade som du kan lita på i en nödsituation. Många lägger stor vikt med sändaren men utan en rejäl spade blir det omöjligt att gräva upp dina kamrater. En lavin bilder ofta väldigt komprimerade snö som är stenhård och tung att gräva i. Med plastblad och tunn stomme kommer det inte funka.

Vikt

En sak som du alltid bör överväga för offpist-utrustning är vikt. Mindre Billigare spadar använder billigare och tyngre material. Är det värt att spendera lite extra på nästa modell för att kapa några gram? Tja, det är upp till dig, din budget och hur mycket du bryr dig om vikt.

Bladformat

Att välja rätt blad storlek för din skvalp skovel är en övning i balans. Idealiskt vill du ha det största bladet som är möjligt, men det måste passa i din ryggsäck och kan inte väga mer än 4 kg. Ett större blad betyder att du kan flytta mer snö snabbare, och det här är nyckeln till att rädda någon som är begravd i snö.  Ju snabbare en begravd skidåkare hittas, desto bättre chans att de har att överleva. Välj det största bladet du är bekväm med, och välj definitivt inte den minsta, billigaste spaden. Även formatet är viktig. Många blad är spetsiga men har då en tendens att vippa i sidled vid packad snö. Det taggade bladet är det som vi rekommenderar då det är enklast att hantera och funkar bra i packad snö.

Hantera Ergonomi / Extendability

Många handtag är utdragbara, vilket innebär att handtagets totala längd ökas när det förlängs. Detta ger mer hävstång och ergonomi, vilket gör att du kan skotta snabbare och effektivare. Inte ett ”måste-ha” men definitivt nära det. Om du är en kort person, spelar det inte så stor roll. Handtag finns i många olika former. Leta efter ett som passar bra i din hand men som fortfarande funkar bra i din ryggsäck. T-handtag och L-handtag är mer kompakta och lätta, men många användare föredrar en fullt D-handtag. Detta är mer personlig preferens än någonting. Använd vad som känns bäst för dig.

Material och hållbarhet

Ta en titt på de material som spaden tillverkas av. Plast spadar håller vanligtvis inte så länge som deras motsvarigheter i metall. De flesta lätta spadar är gjorda av aluminium, vilket är starkare och mer hållbart än plast. Plastbladen tenderar också att böjas mer när du skottar. Ett plasthandtag är ganska vanligt, men se till att det känns solitt innan du köper. Du vill definitivt inte att ditt handtag bryts av medan du gräver.