Köpguide: Lavinspadar

En viktig del av din säkerhet vid offpiståkning är din lavinspade, en nödvändighet för att gräva offer ur snön i en lavin. Att gräva i en lavin är mer av typen hacka och avlägsnande av skräp än det är att skotta. En bra spade och strategisk grävteknik är avgörande för en snabb räddning. Lavinspadar används också för att utföra tester av snöns stabilitet innan åkningen påbörjas.

Saker att tänka på när man väljer en lavinspade:

Material
Metall har den bästa styrkan i förhållande till vikten för en lavinspade som du planerar att använda i backcountryt. Aluminium skyfflar tillverkade av 6000 och 7000-serien aluminium tillåter mindre nedböjning och är starkare och mer hållbara än plastspadar. Plasten kan vara lätt, men metallen tillåter mer framgångsrik snöröjning. Vi rekommenderar starkt metall som material.

Bladets storlek och form
Spadebladen varierar i form och storlek beroende på deras mål. Mindre blad är lättare att hantera men mindre effektiva om du ska hacka och flytta stora mängder snö, medan större blad kan flytta större mängder snö men kräver mer kraft och kan trötta ut dig snabbare. Tänk på att det kan vara lättare att öka din hastighet till offret genom att skotta med en liten spade än att alltid fylla en stor spade när du är trött.

Ditt spadblad ska passa lätt i ryggsäcken. Det bör vara stark och kapabelt att hugga genom hårt och tät lavinsnö. Det kommer vara hårt packad snö du ska gräva i inte pudersnö. Vissa spadblad är platta, vissa är böjda, och vissa modeller har tandade knivar som bidrar till att komma igenom hårt packad snö och is. När du ska gräva snögropar och göra släta väggar, är form och vinkel en viktig faktor att ta hänsyn till; en flat hjälper dig att skapa en jämnare vägg.

shovel_blade_pointshovel_blade_serrated2shovel_blade_straight

 

 

 

 

 

Handtag och grepp

Leta efter en spade som känns bra i dina händer samtidigt som du ska gräva och som också passar i din ryggsäck. Allt på utsidan av packningen är i riskzonen för att bli avslitet vid ett fall eller en lavin. De flesta skyfflar har teleskop axlar som ger dig hävstångseffekt vid grävning. Längre skaft ger dig mer kraft för grävning; korta skaft är lättare att manövrera i trånga utrymmen. Axlar som är avlånga eller triangulärt tvärsnitt kan erbjuda ökad styvhet och styrka.

Det finns flera vanliga grepp typer. T- och L-formade handtag är ofta lättare och mer kompakta, medan större D-formade handtag är mer bekväma att hålla i och kan lättare användas med vantar. Välj ett spadgrepp som fungerar bra för dig och dina händer. Vissa spadar erbjuder möjligheten att konfigurera spaden som en hacka; det finns tillfällen när det är den mest effektiva metoden för att flytta snön (att hacka och dra bort den).

shovel_handle_tshovel_handle_dshovel_handle_3

 

 

 

 

 

Vikt
Visst, vikt är viktigt när du ”tourar”, men din spade är inte saken att skära ner i vikt på. Du vill ha en helt pålitligt verktyg för effektiv grävning och skottning under en räddningssituation – om du är osäker, ta något som är lite tyngre.